Cashbook Blog

Pénztárgép adatok: a Cashbook fejlesztés második fázisa

Pénztárgép adatok: a Cashbook fejlesztés második fázisa

Baranyai Miklós

Baranyai Miklós
1 hónapja

A Cashbook már nem csak letölti és archiválja, de tovább is adja a könyvelőprogramok számára a pénztárgép adatokat. Az RLB-be a mai naptól megérkezik az előkészített könyvelési információ azon vállalkozások számára, akik részére ezt igényik a Cashbook rendszerében. 

Sikeres letöltés és archiválás 

Az indulás után folyamatosan figyelemmel kísértük az adatok érkezését, ellenőriztük őket, hogy minden rendben történik-e. Ezek a folyamatok sikeresen lezajlottak, minden pénztárgép adata megérkezett, azok megfelelőek voltak és rendben megkapunk mindent a Cashbook rendszerbe, a tervezett eljárás szerint. 

A Cashbook minden pénztárgép adatot azonnal archivál, így nem jelent gátat a vállalkozások és a könyvelés számára, hogy a NAV csak 14 napra visszamenőleg biztosítja az elérhetőségüket. Nálunk bármikor lekérhető, bármely időszakra vonatkozóan, a bekapcsolástól kezdve. Az adatok lekérésével kapcsolatban itt található pontos információ: Cashbook pénztárgép napló feldolgozás és archiválás 

 

Pénztárgép adatok átadása a könyvelőprogramba 

A Cashbook a fejlesztés második fázisában elindította az adatok átadását a könyvelőprogramok számára. Az RLB-ben máris elérhető, de bármely szoftver számára tudjuk biztosítani API végpont segítségével, így más könyvelőprogram is élhet a lehetőséggel, hogy automatizáltan, saját fejlesztés nélkül rendelkezésére álljanak a pénztárgép adatok. 

Ezt – a Cashbook általános alapelveinek megfelelően – a vevőszámlák között tudja megjeleníteni a rendszer és így kerülhet könyvelésre anélkül, hogy a könyvelőnek az ügyféltől be kellene szereznie a napi zárási anyagokat és azokat elő kellene készítenie, feldolgoznia, mielőtt könyvelhetné őket. A Cashbook által átadott adatok már könyvelésre elő vannak készítve

 

Mit kell tenni az adatátadás elindításához? 

A Cashbookban mindössze egy kattintással jelezheti a könyvelő, hogy mely vállalkozások esetében szeretné kérni, hogy a könyvelőprogramba átkerüljenek a pénztárgép adatok. Természetesen az adatok lekérésének lépéseire is szükség van, amennyiben ezt még nem tette meg. Az alábbiakban összesítjük, mit kell tenni ahhoz, hogy a folyamat elinduljon: 

  1. Azon vállalkozások esetében kérhető a funkció, melyek e-könyvelés vagy e-könyvelés+ csomagban vannak, tehát ha szükséges, az érintett vállalkozásokat először át kell tenni ezekbe a Cashbook csomagokba (ez a könyvelt cégek kezelése menüpontban tehető meg). 

  2. A NAV Online Számla rendszerben be kell állítani az OPG-napló-lekérdezést (itt írtunk ennek módjáról: Cashbook pénztárgép napló feldolgozás és archiválás

  3. A Cashbook NAV adatkapcsolat beállításoknál jelölni kell az “Online Pénztárgép Naplóállományok letöltése” opciót 

  4. A könyvelt cégek kezelése menüpontban a beállításoknál jelölni kell ezt az opciót: "Online pénztárgép napi zárások letöltése a Cashbook számlák kézi könyvelése funkcióban".

Ebben a videóban részletesen bemutatjuk, hogyan tudod beállítani és használni az új funkciót: 

 

Terveink szerint hamarosan még több könyvelőprogram számára biztosíthatjuk a pénztárgép adatok lekérdezését, archiválását és a könyvelés számára történő előkészítését. 

Amennyiben bármilyen kérdés fölmerül ezzel kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol minden érdeklődőnek a +36 1 998 8506 telefonszámon vagy az info@cashbook.hu email címen.