Ügyfélkapu+ a Cashbook Asszisztensben

Valószínűleg már minden könyvelő értesült róla, hogy 2025. január közepétől megszűnik az Ügyfélkapu, helyét a már most is opcionálisan elérhető Ügyfélkapu+ és a DÁP (Digitális Állampolgárság Program) veszi át. A törekvés egyrészt üdvözlendő, mivel a változás a jóval nagyobb biztonságot jelentő kétfaktoros bejelentkezés bevezetését jelenti, ugyanakkor könyvelői körökben számos problémát is felvet. Hallottuk azt az érvelést, hogy így legalább a könyvelő minden esetben meghatalmazottként fog megjelenni az általa könyvelt vállalkozásnál, mert különben nem fog tudni pl. bevallást beküldeni, vagy adófolyószámlát ellenőrizni a vállalkozó aktív közreműködése nélkül. Azonban minden könyvelő tisztában van vele, hogy vannak olyan esetek, amikor a könyvelő nem tudja a saját ügyfélkapuját használni a vállalkozással kapcsolatos szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítéséhez. Ebben a cipőben járnak többek közt az egynél több könyvelőt foglalkoztató ügyviteli vállalkozások. Ha a vállalkozó meghatalmazottja a könyvelő vállalkozás, akkor tulajdonképpen az elektronikus ügyintézésre a könyvelő vállalkozás vezetője lesz csak képes, így az irodában egyébként önállóan dolgozó többi könyvelő is rá lesz utalva a vezető jelenlétére (nem jellemző, hogy a könyvelő irodák alkalmazottai lennének a meghatalmazottak, de ha így is lenne, távollét esetén ugyanúgy problémát jelentene a helyettesítés). 

A kétfaktoros azonosításnak van még egy nem várt mellékhatása. Jelenleg még nincs pl. az OSA-hoz hasonló gép-gép alapú kommunikációs lehetőség, amivel könnyedén letölthetőek lennének a tárhely üzenetek, adófolyószámlák, helyiadó folyószámlák, törzsadatok, beküldött bevallások stb., ezért a piacon lévő alkalmazások (amilyen többek közt a Cashbook Asszisztens) működését is ellehetetleníti (de legalább is megnehezíti) a változás. Ennek oka, hogy ezek az alkalmazások az ügyfélkapus bejelentkezést használják az adatok (tárhely üzenetek, adófolyószámlák, törzsadatok stb.) automatikus begyűjtésére és rendszerezésére, amivel a könyvelőknek havonta akár több napi munkaidőt is megtakarítanak, így napjainkra a hatékony munkaszervezésű könyvelőirodáknak nélkülözhetetlenné váltak. 

A kétfaktoros azonosítás az Ügyfélkapu+ esetében úgy valósul meg, hogy egy külső un. hitelesítő („authenticator”) alkalmazás generál egy 30 másodpercenként változó 6 számjegyű kódot, amit meg kell adnunk belépéskor a felhasználónév és jelszó mellé harmadik adatként. A leggyakrabban használt hitelesítő alkalmazások a Google és a Microsoft Authenticator, de mivel az ideiglenes kód generálása egy nyilvános algoritmus alapján történik, bárki készíthet hitelesítő alkalmazást, ami a belépéshez szükséges titkos kód és a pontos idő ismeretében kiszámítja az éppen aktuális ideiglenes számsort. 

Mi a megoldás? 

Annak érdekében, hogy a Cashbook Asszisztens továbbra is el tudja látni a feladatát, magának is hitelesítő alkalmazássá kell válnia, ami tulajdonképpen már meg is történt, néhány ügyfelünk már most is teszteli a Cashbook Asszisztenst a januártól kötelezővé váló Ügyfékapu+ használatával. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy át kell térni a Cashbook Asszisztens 2.0-ás verziójára, ami az Ügyfélkapu+ használata mellett ráadásul további előnyökkel is jár: megtaláltuk a módját, hogy az eredeti, Windowson futó segédprogramot ugyanazzal az adatbiztonsággal, de sokkal megbízhatóbban és zavartalanabbul működő környezetbe, „a felhőbe” költöztessük. 

Régi ügyfeleink bármikor kérhetik az áttérést a Cashbook Asszisztens 2.0-ra (mindenki számára automatikusan várhatóan október közepétől lesz elérhető), új ügyfeleink pedig akár egyből a 2.0-val kezdhetik a Cashbook Asszisztens használatát. Természetesen a régi Ügyfélkapu kivezetéséig (jelenlegi tervek szerint 2025. január közepéig) mindenkinek át kell térnie, amit a zökkenőmentes átállás miatt nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.  

Azzal, hogy a Cashbook Asszisztens is hitelesítő alkalmazássá válik, további kényelmi funkciók is bevezetésre kerülnek, melyek fejlesztése folyamatban van: a hitelesítő kód megjelenítése a Cashbook Asszisztensbe bevont vállalkozásoknál megoldható lesz a hamarosan kiadásra kerülő új Cashbook mobilalkalmazásban, de az integrálódott könyvelőprogramoknak is átadható lesz, így pl. ha egy bevallást átadunk az ÁNYK-nak, a könyvelőprogram is meg tudja mutatni a kétfaktoros hitelesítésre szolgáló kódot, így a könyvelőnek nem lesz szüksége a telefonjára, vagy más külső alkalmazásra a bevallás beküldéséhez. 

Fejlesztési törekvéseink ugyanazok, mint minden hasonló, könyvelői szempontból fontos változás esetén: az új előírások a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzák a könyvelőknek.  

Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésedre az ismert elérhetőségeinken: az info@cashbook.hu e-mail címen vagy a +36 1/998-8506 telefonszámon, munkanapokon 10:00 és 16:00 óra között.  

Picture of Volenszki Sándor

Volenszki Sándor

A Cashbook alapítója és vezérigazgatója

Hasonló cikkek

Találatok ( db)