Cashbook online pénztárgép adatok lekérdezése és archiválása

A mai naptól, 2023. február 6-tól letölthetőek a NAV felületéről az online pénztárgépek adatai. A Cashbook fejlesztői – ahogy minden hasonló jelentős változás esetén – már régóta dolgoztak rajta, hogy ezeket a könyvelőprogramok számára automatikusan hozzáférhetővé tegyék. 

A Cashbook új szolgáltatása, a pénztárgép napló feldolgozás és archiválás két fontos ponton is megkönnyítik a feladatot: 

  1. letöltés automatikusan történik, minden éjjel. Nem kell sem a könyvelőnek, sem másnak elindítania, így nem történhet meg, hogy például kimarad egy nap. 
  2. Mivel minden nap archiválásra is kerülnek az adatok, így soha nem veszhet el semmi, tehát a NAV által meghatározott 14 napos időablak nem korlátozza a könyvelést, bármely napi adat bármikor elérhető a Cashbook archiválási szolgáltatás révén

 
Indul a szolgáltatás 

Fejlesztőink már hetek, hónapok óta dolgoztak a NAV által biztosított teszt adatok segítségével a szolgáltatás előkészítésén. Így amint a NAV elérhetővé tette a pénztárgép adatokat, a Cashbooknál is élesítésre került a fejlesztés, és immár a tényleges adatokkal dolgozik a rendszer. Munkatársaink folyamatosan figyelik, hogy minden megfelelően történik-e és rendben érkeznek-e a pénztárgép naplók a NAV-tól. 

Aki tehát a mai napon bekapcsolja a NAV Online Számlázó felületén és a Cashbook fiókjában a szolgáltatást, annak azonnal rendelkezésére fog állni az elmúlt 14 nap adata, tehát a maximális idősáv, amit a NAV elérhetővé tesz. Innentől kezdve pedig minden egyes nap automatikusan érkezik a napi adat és a Cashbook el is tárolja. 

 
Hogyan kell bekapcsolni a pénztárgép napló feldolgozás és archiválás szolgáltatást? 

Az új fejlesztés e-könyvelés és e-könyvelés+ előfizetőnk számára érhető el. A könyvelő a könyvelt vállalkozásai tekintetében két helyen kell, hogy jelezze az adatok igénylését: 

  1. Az Online Számla felületen 
    A „Felhasználók” felületen a „Részletek” menüpontból elérhető „Módosítás” gombra kell kattintani. 
    Ezután kiválasztani a legördülő listából a „Jogosultságok módosítása” opciót, itt a „Módosítás” funkciógombra kattintva lehet kipipálni az „OPG-napló-lekérdezés” opciót.
  1. A Cashbook fiókban
    A NAV adatkapcsolat beállításoknál megjelent az “Online Pénztárgép Naplóállományok letöltése” opció, ezt kell pipálni. 


Ha bármilyen kérdésed fölmerül a szolgáltatással kapcsolatban, fordulj bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz az info@cashbook.hu email címen vagy a +36 1 998 85006 telefonszámon. 

Picture of Baranyai Miklós

Baranyai Miklós

A Cashbook alapítója és vezető fejlesztője.

Hasonló cikkek

Találatok ( db)