2023: eljött a vége a hobbi cégvezetők korszakának

Már sok éve írok rövid elemzést minden év elején, hogy vállalkozóként mire számíthatsz az adott évben. Egy biztos, a 2000-es és a 2010-es évek boldog békeidejének vége, a 2020-as évek sajnos egyik válságból a másik válságba esés lesz, ezért ma sokkal felkészültebbnek kell lennie egy cégvezetőnek.

Már sok éve írok rövid elemzést minden év elején, hogy vállalkozóként mire számíthatsz az adott évben. Egy biztos, a 2000-es és a 2010-es évek boldog békeidejének vége, a 2020-as évek sajnos egyik válságból a másik válságba esés lesz, ezért ma sokkal felkészültebbnek kell lennie egy cégvezetőnek:

  • stratégiából, 
  • marketingből, 
  • termelékenységből, 
  • HR-ből, 
  • pénzügyekből,

és még ki tudja miből, hogy olyan sikeres lehessen, mint akárcsak 5-10 éve.

4 fő problémakört látok, amelyekre érdemes kiemelten felkészülnöd

Ami már jól látszik, hogy az emelkedő energiaárak sok iparágba begyűrűztek, és alaposan felforgatták őket. A Covid odavágott a nemzetközi ellátási láncoknak, az emelkedő energiárak és az európai uniós szankciók pedig gondoskodtak olyan inflációról, amire csak az én és nálam idősebb generációk emlékeznek a 90-es évek elejéről. Akkor éves 30% feletti infláció volt, évekig!

Ez az ötödik válság, amit vállalkozónként rövid életem során megélek, ezért sajnos egyre jobban látom, hogyan lehet kivédeni, vagy a hatásait a lehető legjobban tompítani, magyarul válságálló vállalkozást építeni. Legalábbis egy szűk kisebbségnek, mert a vállalkozások többsége, tipikusan a helyhez kötött kis családi vállalkozások (pl. egy sarki élelmiszerbolt) nem nagyon fognak tudni sok mindent csinálni az áremelések és a munkatársaik jobb megbecsülése mellett!

De egy olyan vállalkozás, amely terméke, szolgáltatása a világon szinte bárhol eladható (vagy azzá tehető), csak megfelelő csapat, háttér, tőke kell hozzá, annak azért nagyon komoly lehetőségei vannak a most eldurvuló recesszió kivédésére, csak cégvezetői tudásban kell hozzá felnőni.

A 90-es években ugyanis bőven elég volt a szorgalom és a lehetőségek megragadása a sikerhez, ma a szorgalom sajnos az éhenhaláshoz is kevés. A vállalkozói sikerhez ma már komoly cégvezetői tudásra és stratégiai tudatosságra van szükség. De lássuk akkor ezt a 4 kulcsterületet, ahol semmire nem lesz elég az, ami az elmúlt 20 évben működött:

1. A munkaerőhiány

Egyre több iparágban már nem azon múlik a cég fejlődése, hogy milyen ügyesen tudnak új vevőket és megrendeléseket szerezni, hanem azon, hogy milyen ügyesen tudnak új munkatársakat szerezni és a jókat megtartani. Pl. a klímaszerelő cégeknél ez már 2019-ben, a covid előtt is így volt, de az építőiparban már kb. minden szakterület esetén általános.

A szoftver cégeknél meg kb. 2005 óta nem újdonság, csak náluk is egyre újabb és újabb szintre emelkedik. Újraválasztott kormányunkat lehet szeretni és lehet utálni, de az a stratégia, hogy a Covid-ot ne segélyekkel, hanem a gazdaság, különösen az export erősítésével védjék jól láthatóan működött, és emiatt csúcson van a foglalkoztatottság, soha ilyen arányban nem dolgoztak még Magyarországon.

Ha nem hiszel a KSH statisztikákban, az a te dolgod, de a Profession.hu eléggé független, piaci alapon működő, és reprezentatívan mutatja, hogy mi a helyzet a munkaerőpiacon:

  • 2009-ben 2.500 álláshirdetés volt a csúcs a Profession.hu-n!
  • 2014-ben már 10.000, és ekkor kezdődtek a gondok, már nem úgy működtek az álláshirdetések, mint korábban,
  • 2020-ban a Covid előtt 16.000 volt a csúcs,
  • 2021 áprilisban, a 2. lezárásnál 9.000-re csökkent, de
  • 2021 júniusában a lezárás feloldása után 6 héttel már 18.000 álláshirdetés volt,
  • 2022 májusában elértük a 30.000-t!
  • 2023 májusában pedig ~17.000-nél tartunk.

Szóval tényleg igaz, hogy 2010 óta kb. 1 millió új munkahely teremtődött Magyarországon, mert akkor nem lenne ennyi álláshirdetés a Profession.hu-n. Csak a miheztartás végett, nem vagyok habzó szájú Fideszes, de a Profession.hu fizetett márkanagykövete sem, egyszerűen rálátok dolgokra és igyekszem a megfelelő következtetéseket levonni, szigorúan ideológia és politika mentesen.

És ezt sok szakmában és iparágban a munkavállalók is érzik, sőt, egyenesen ki is használják, mivel egyre könnyebben és komolyabb fizetésekért tudnak jó munkahelyet találni! Viszont az infláció ezt még tovább fogja erősíteni, ugyanis azok a munkavállalók, akik megtehetik, el fogják érni, hogy inflációkövető legyen a fizetésük!

Szóval az első kihívás, hogy sem az álláshirdetés íráshoz, sem a toborzás-kiválasztáshoz nem elég az a tudás, amivel eddig csináltad. De erről már 2019 nyarán írtam egy cikket, amit nemrég aktualizáltam: https://www.kelko.hu/egy-fekete-oves-allashirdetes-iro-tanacsai-mi-a-sikeres-allashirdetes-titka/

A rossz hír azonban az, hogy a szakszerűbb toborzás sem lesz már elég a munkaerőhiány megoldásához, mert ha nem leszel képes piaci bért fizetni, akkor esélyed sem lesz normális munkavállalókat találni. És akkor el is érkeztünk a következő kihíváshoz.

2. Soha nem látott béremelkedés zajlik

A Magyar Nemzeti Bank 24% körüli inflációt jósolt 2023-ra, szerintem ezt nyugodtan felejtsd el, van az több is (pl. ma egy bevásárlás 2x annyiba kerül bármilyen élelmiszerboltban, mint tavaly)! Ez pedig tovább fogja növelni sok minden mellett a munkabéreket is azokban a munkakörökben, amelyek eddig is hiányszakmának számítottak. Ha a viszont a vállalkozásod eddig sem tudta megfizetni a piaci béreket, akkor nagy sz…ban lesztek!

Mert itt csak egy kérdés maradt:

  • Bírni fogod-e a versenyt az egyre emelkedő munkabérekkel?

Ez ügyben még 2018 nyarán írtam egy átfogó cikket: https://www.kelko.hu/miert-nem-tudja-megfizetni-a-piaci-bert-a-magyar-vallalkozasok-tobbsege/, amely arról szól, hogy az alacsony termelékenység a legfőbb probléma a KKV-k többségénél, emiatt nem tudják megfizetni a piaci béreket, és nem a kormány, meg az adók miatt!

Nem akarom magamat fényezni, de ez a cikk 100%-ig aktuális 2023-ban is, sőt az elszabaduló infláció és energiaárak miatt még aktuálisabb. A legfőbb üzenete pedig az, hogy a cégvezetés is egy szakma, amit ha jól akarsz csinálni, akkor meg lehet és kell is tanulnod. 

Hogyan tudnál felépíteni egy bonyolult ipari épületet, ahol csak az álmennyezetben több tucat technológiai vezeték van (tehát nagyon bonyolult), ha nem értesz hozzá?

Ugyanígy hogyan fogsz tudni felépíteni és irányítani egy olyan vállalkozást, amely túl fogja élni az elkövetkező 3 évet, ha soha nem tanultál cégvezetést, különösen pénzügyeket?

Csak úgy ösztönösen, mint eddig?

Sok sikert hozzá! Üdvözöllek a helyi gokart bajnokságban.

A rossz hírem az, hogy azok, akik fel tudnak nőni a Forma 1 szintjére (nemzetközi piacon is versenyképes céget tudnak felépíteni), azok úgy fognak elhúzni mellettetek, hogy érteni sem fogod mi történik. 

Arról nem is beszélve, amikor a piacodon egyszer csak megjelenik egy lengyel vagy cseh versenytárs, aki a méretgazdaságossága és a tiédnél sokkal hatékonyabb működése miatt úgy veri le az árakat a piacodon, vagy úgy tud túlreklámozni téged, hogy egyik hónapról a másikra teljesen versenyképtelenné válik a vállalkozásod! Akkor mi lesz?

3. Marketing és értékesítési csapat

Régen minden könnyebb volt. Ez most nem egy nosztalgikus közhely, sajnos igaz. Hol vannak azok a szép idők, amikor még egy átlagos Jófogás hirdetéssel is találtál jó értékesítőket, akik 150e Ft nettó + jutalékért örömmel jöttek hozzád dolgozni?

Ma meg 400-500e Ft nettóért is nehéz épkézláb értékesítőt találni!?

Hol vannak azok a szép idők, amikor bármit meghirdettél a Facebookon vagy Google keresőben és a hirdetési költség 20-30-szorosa jött vissza bevételben már az első rendeléseknél?

Van olyan ügyfelem, akik 2020 nyarán még simán elérték a 20-30x-os hirdetési megtérülést a Facebookon, ma pedig sokkal profibb kampányokkal is a 3-4x-es megtérülésért küzdenek, mint malac a jégen, ha éppen nincs letiltva a hirdetési fiókjuk!

Eközben az USA-ban az egyik leghíresebb online marketing ügynökség és a legnagyobb online marketinges konferenciák szervezője a Digital Marketer már arról cikkezik, hogy eljött az idő, amikor már nem éri meg hirdetni!? Igen, az USA-ban már évekkel ezelőtt is általános volt egy webshopnál, hogy egy új vevő első, második és akár harmadik vásárlása is veszteséges és egy új vevőn csak a negyedik megrendelésétől kezdenek el keresni! Nem véletlenül annyira jó az amerikai cégek ügyfélszolgálata, mert ők arra vannak beállva, hogy hosszú távon megtartsák a vevőiket.

Eközben 2021-ben a Facebook hirdetési rendszere az Apple egy húzásának köszönhetően stratégiai csapást szenvedett el, egyrészről megszűnt az, hogy érdeklődés alapon leválogattál egy 30.000-es célközönséget, és akkor nekik már napi 1.000 Ft-os költségből is nagyon hatékonyan lehetett hirdetni és 20-30-szoros megtérüléseket elérni. Ma már 300-500 ezres célközönség és napi 5-10.000 Ft-os költség alatt el sem indulnak a FB hirdetéseid, továbbá a konverziók mérésének sem sok köze van a valósághoz.

Természetesen minden fenti problémára van professzionális megoldás, de a lényeg pont ez: „professzionális”, tehát nem valami huszárvágás-szerű, egyszerű, bárki számára 5 perc alatt alkalmazható, ügyes húzás. Sajnos az online marketingben is vége egy világnak, a vidéki amatőr gokartosok világának, 2023-ban már csak Forma 1-es marketing tudással lehet boldogulni!

Ahogy a Webma.hu digitális marketing ügynökség egy elemzésében jól összefoglalja, hogy mi a legfőbb oka az online/digitális marketing projektek kudarcának?

„Az üzleti döntéshozók általában nincsenek annak a minimálisan szükséges tudásnak sem a birtokában, hogy megalapozott döntést hozzanak egy komplex digitális projektben.

Természetesen még véletlenül sem arról beszélünk, hogy a vállalati döntéshozók képezzék ki magukat online marketing szakértővé – sőt ez a próbálkozás marginális esetben vezet sikerre, viszont legyenek képben azokkal a legfontosabb alapösszefüggésekkel és információkkal, amelyek nélkül lehetetlen sikerre vinni bármilyen online tevékenységet vagy objektíven megítélni annak sikerességét. „

Fel vagy rá készülve?

4. Vége az ösztönös cégvezetés korszakának

Eljött az idő, amikor végre tudomásul kell venni, hogy a vállalkozás, a cégvezetés is egy szakma, amit meg lehet, és meg is kell tanulni. Az egy dolog, hogy eddig elég sok iparágban enélkül is lehetett boldogulni, de 2023-ban nagyon gyorsan rá fogsz jönni, hogy már kevés lesz. Mert az, aki tanul, fejleszti magát, igényes szakmai megoldásokban gondolkodik, ezután is boldogulni fog, jöjjön bármilyen válság vagy nehéz évek.

De aki még ott tart, hogy:

  • még mindig olcsón akar felvenni értékesítőket, és félig zsebbe fizetni,
  • hogy a titkárnője írja az álláshirdetéseket,
  • tud 10 kulcsszót, amire elsőnek kell lenni a „Gugliban”,
  • a Facebookon is kell hirdetni, mert valaki azt mondta a szomszédban,
  • felhevülten keresi az újabb és újabb pályázatokat, mert „ingyen pénz fetisiszta”,
  • munkatársait inkább demotiválja a vezetési hozzá nem értésével, minthogy motiválná,
  • pénzügyi döntéseit az alapján hozza, hogy jön-e be elég pénz, de még egy havi bevétel-kiadás kimutatása sincs,
  • a könyvelőről azt gondolja, hogy az ő dolga elérni, hogy neki ne kelljen adót fizetnie,

és még vég nélkül sorolhatnám a furcsa elképzeléseket, az hamarosan nagyon nagy bajban lesz, ha már most nincs abban.

Összefoglalva ne várd a csodát, hanem:

  1. Tedd a vállalkozásodat messze a magyar átlag felett termelékennyé!
  2. Építs ki profi marketing és értékesítési csapatot és rendszert!
  3. Tanuld meg az ehhez szükséges cégvezetői és pénzügyi tudást!

A legfontosabb ebből a négy pontból a 3., mert ezen múlik a többi is. És még egy dolog. Az, hogy elmész pár tréningre (pl. akár hozzám), meg konferenciára, NEM ELÉG!

A cégvezetés a világ legbonyolultabb szakmái között van, ennek elsajátítása folyamatos autodidakta tanulást igényel. Nem kell Bill Gatesnek lenned, aki elmondása szerint napi 1 üzleti könyvet elolvas, de ha évente nem olvasol el legalább 5-10 üzleti könyvet, nem mész el 2-3 tréningre, konferenciákra (az iparágadban külföldre is), akkor az nem lesz elég a következő években való boldoguláshoz.

Kelkó Tamás

Kelkó Tamás

A küldetésem az, hogy minél több kis- és középvállalkozásnak segítsek sikeres céggé válni mind a képzéseim, mind a személyes közreműködésem által. 1993 óta dolgozom tanácsadóként, ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztőként és HR szakértőként.

Hasonló cikkek

Találatok ( db)